Dieta przy refluksie

Choroba refluksowa czyli GERD to zarzucanie treści żołądkowej do przełyku wraz z towarzyszącymi typowymi objawami i/lub ze zmianami zapalnymi błony śluzowej przełyku. Jego konsekwencją jest nie przede wszystkim pogorszona jakości życia. GERD w Polsce występuje u ponad 30% populacji.
Do powstawania choroby przyczyniają się przede wszystkim czynniki środowiskowe takie jak:
- palenie tytoniu
- spożywanie alkoholu
- dieta wysokokaloryczna
- brak aktywności fizycznej
- nadmierna masa ciała (wzrost ryzyka rozwoju chorby refluksowej jest proporcjonalny do wielkości BMI)
Objawami GERD są:
- zgaga
- puste odbijania
- bóle w nadbrzuszu
- dysfagia, czyli zaburzone połykanie
- zaburzenia snu
Czasami objawy są także ulokowane poza przewodem pokarmowym:
- dolegliwości kardiologiczne, czyli ból w klatce piersiowej, niekiedy mylony ze stanem przedzawałowym
- przewlekły kaszel
- próchnica, zapalenie dziąseł czy też nietrwałość stomatologicznych wypełnień zębowych
Jak sobie z nim radzić, czy leki są konieczne?
O tym czy i jakie leczenie jest zalecane u danego pacjenta powinien zdecydować lekarz po wykonaniu odpowiedniej diagnostyki. Natomiast zawsze wskazane jest skorygowanie stylu życia, czyli głównej przyczyny tej choroby.
Dietoterapia jest także istotnym elementem w utrzymaniu remisji a także w celu profilaktyki, ponieważ pacjenci z GERD mają podwyższone ryzyko rozwoju nowotworów krtani i przełyku.
Jak powinna wyglądać dieta przy refluksie?
Na wstępie warto nadmienić, że nie każda dieta pacjenta z refluksem będzie wyglądała tak samo. Ważny jest tutaj bowiem zindywidualizowany charakter i niedokonywanie nadmiernych eliminacji żywieniowych, jeśli nie jest to konieczne.
Możemy wyróżnić kilka elementów, które będą pomocne u szerokiego grona pacjentów z GERD:
- Śródziemnomorski charakter diety. Badania potwierdzają, że dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko występowania objawów GERD przede wszystkim za sprawą ograniczenia czerwonego mięsa, dużej ilości warzyw, obecnością ryb, oliwy z oliwek, a także obecności produktów pełnoziarnistych.
- Redukująca masę ciała i obwód pasa. Badania potwierdzają, że redukcja wskaźnika BMI o 5kg/m2 może umożliwić zmniejszenie dawki leku lub je zupełnie odstawić.
- Redukcja kwaśnych produktów, które wolniej niż płyny o neutralnym ph przemieszczają się z przełyku do żołądka
- Redukcja napojów gazowanych (wpływ na zmianę stężenia i ciśnienia, a także na zwiększenie wydzialania żołądkowego)
- Zmniejsz ilość spożywanego tłuszczu tak jak to w diecie śródziemnomorskiej możesz zamiast tłustych mięs wybrać ryby lub zastąpić je także serami i warzywami strączkowymi. Pamiętaj, każda zmiana ma sens. Możesz zacząć choćby od jednego dnia bez mięsa w tygodniu.
- Spożywaj posiłki w umiarkowanej temperaturze, czyli Twoje potrawy nie powinny być za bardzo zimne i za bardzo gorące.
- Jedz powoli i spokojnie. Każdy kęs przegryzaj 20-30 razy. Nie jedz podczas robienia innych czynności.
- Nie przejadaj się. Jedz częściej, aby Twoje posiłki miały mniejszą objętość. Nie popijaj także obficie posiłku (aby dodatkowo nie zwiększyć objętości).
Z mojej praktyki:
We współpracy z pacjentami z GERD obserwuję, że największą poprawę samopoczucia przynosi redukcja masy ciała oraz zmniejszenie żywności wysoko przetworzonej, która często była jedzona w sposób szybki, niedbały i nieregularny. W stanach zaostrzenia lub w początkowym okresie dietoterapii oczywiście dieta przy refluksie wymaga więcej uwagi, czasami większych ograniczeń lub wprowadzenia posiłków typowo wspomagających np. kleiku z siemienia lnianego. Natomiast z czasem, wraz z odżywieniem organizmu, często wraz ze zmniejszeniem stanów zapalnych poprzez farmokoterapię i umniejszeniem masy ciała jest łatwiej i przyjemniej. Choć niektórzy bardzo chętnie kleik lub budyń z siemienia lnianego sobie zostawiają (bogactwo przeciwzapalnych kwasów z rodziny omega3).
W razie wątpliwości zachęcam do zadawania pytań, na które będę sukcesywnie odpowiadać dietetyk@aleksandrabak.pl
Aleksandra Bąk, dietetyk
Zapraszam Cię do przeczytania mojego artykułu z tej samej kategorii zaburzenia i choroby układu pokarmowego
o nietolerancji laktozy