Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS)

Dieta osoby z RZS powinna:
- odpowiadać na potrzeby organizmu wynikające ze zmagania się z postępującym stanem zapalnym w obrębie stawów
- zawierać elementy profilaktyki zaburzeń hematologicznych np. niedokrwistości, a także choroby wieńcowej, ponieważ na nie pacjenci z RZS są narażeni
Dlatego należy zadbać o te elementy:
1.Większa ilość ryb
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, a przede wszystkim EPA i DHA obecne w rybach, wykazują udowodnione działanie przeciwzapalne.
2. 320-500g warzyw i owoców/dzień.
To przede wszystkim źródło przeciwutleniaczy, czyli karotenoidów, polifenoli, sulforafanu, likopenu. Dostarczysz je spożywając warzywa i owoce w kolorze czerwonym, pomarańczowym, fioletowym, zielonym i czerwonym.
3. Ograniczenie mięsa
Dieta zachodnia, w której dominuje białko i tłuszcz zwierzęcy wykazuje silne działanie prozapalne. Dlatego lepiej zrezygnować przede wszystkim z wyrobów mięsnych przetworzonych tj. z szynek, parówek, kiełbas. Niektóre osoby decydują się na eliminację całkowitą mięsa ponieważ pojawiają się różne naukowe doniesienia przemawiające za modelem wegańskim, wegetariańskim lub śródziemnomorskim w diecie osób z RZS.
4. Odpowiednia podaż żelaza (mięsa lub z jaj, ryb, nabiału) ale także zadbanie o poprawę
jego wchłanialności poprzez dodatek do posiłku (z tymi składnikami) natki pietruszki lub papryki (składników bogatych w witaminę C) Warto także nie wypijać kawy do posiłków o wysokiej zawartości żelaza (zachować odstęp godzinny od kawy do posiłku lub odwrotnie).
5. Odpowiednia podaż wapnia (szczególnie istotne podczas leczenia sterydowego).
Warto dostarczyć wapń z produktów nabiałowych fermentowanych, które wykazują największą wchłanialność, a także spożywać małe rybki wraz z ościami czyli np szprotki Dobry wyborem jest także woda wysoko zmineralizowana, a także roślinne produkty zawierające znaczne ilości wapnia czyli jarmuż, szpinak, natka pietruszki.
6. Wyeliminowanie lub bardzo mocne ograniczenie kwasów tłuszczowych trans (obecne w przetworzonych słodyczach, przekąskach, gotowych ciastach)
7. Zwiększenie udziału kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 poprzez dodatek orzechów przede wszystkim włoskich, a także nasion chia lub siemienia lnianego
Z mojej praktyki:
Jak wiadomo nie wszyscy jesteśmy tacy sami, nie ma więc jednego złotego standardu dla każdego pacjenta. Bardzo istotne jest czy chory jest aktualnie w remisji czy może przyjmuje leczenie sterydowe, a także czy zmaga się jednocześnie z inną jednostką chorobową.
Często zasadne jest włączenie suplementacji zwiększającej działanie przeciwzapalne diety jednak jej rodzaj i dawkę powinno się dobrać indywidualnie.
W razie wątpliwości zapraszam do zadawania pytań, na które będę sukcesywnie odpowiadać dietetyk@aleksandrabak.pl
Aleksandra Bąk, dietetyk