Jakie są korzyści ze stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym nie jest przeznaczona jedynie dla osób chorych na cukrzycę czy też dla osób z insulinoopornością. Stosując taki styl żywienia można naprawdę wiele zyskać.
Poznaj korzyści stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym
- Po pierwsze profilaktyka.
U osób stosujących dietę o niskim indeksie glikemicznym zmniejsza się ryzyko:
- zachorowania na cukrzycę typu 2 (w stosunku do osób stosujących diete o wysokim IG aż o 40%)
- wystąpienia insulinooporności (badania potwierdzają, że dieta o niskim IG poprawia wrażliwośc komórek na insulinę)
- zachorowania na niektóre nowotwory (przede wszystkim z uwagi na zwiększoną podaż błonnika w tej diecie) tj. nowotworów jelita grubego, piersi, jajników, endometrium
- stłuszczenia wątroby
- choroby niedokrwiennej serca
2. Poprawa samopoczucia
Niski indeks posiłków zapobiega wysokim i gwałtownych wzrostom glukozy w naszej krwi, a także gwałtownym i dużym spadkom glukozy, które w konsekwencji takich wzrostów następują (precyzyjniej: bardzo wysoki wzrost glukozy powoduje bardzo wysoki wyrzut insuliny, a to z kolei prowadzi do nadmiernego obniżenia glukozy). Spożywając posiłki o niskim IG nie doświadczamy zatem samopoczucia, które łączy się z takim nadmiernym spadkiem glikemii czyli np. ospałości, braku energii, drażliwości, ponownej chęci spożycia posiłku (przede wszystkim słodkiego) czy tez drżenia rąk.
3. Poprawa stanu zdrowia u osób chorych na cukrzycę.
Dzięki takiej diecie pacjenci zmniejszają poziom hemoglobiny glikowanej we krwi. Wyrównana cukrzyca to także odraczanie jej następstw, czyli m.in. neuropatii cukrzycowej, retinopatii cukrzycowej, nefropatii cukrzycowej, zaćmy, jaskry
4. Potencjalna ochrona przed wprowadzeniem leczenia insuliną u kobiet z cukrzyca ciążową
Badania pokazują iż na 32 kobiety z cukrzyca ciążową, stosujących dietę opartą o niski IG tylko 9 wymagało leczenia insuliną, podczas gdy u 32 kobiet nie stosujących diety nieskoglikemicznej aż 19 wymagało włączenia insuliny.
5. Ograniczenie spożywanych kalorii.
Posiłki o niskim indeksie glikemicznym dają większe i dłuższe uczucie sytości dzięki ich dłuższemu trawieniu i wchłanianiu. Oznacza to, że takie posiłki nasycą nas spokojnie na minimum 3 godziny, wówczas kiedy posiłki z wysokim indeksem glikemicznym często nie dłużej niż na 1 godz. Poza tym odnotowano także, że posiłek który jest następnym po posiłku z niskim indeksem glikemicznym jest często mniej kaloryczny, niż taki który następuje po posiłku z wysokim IG. To bardzo ważne dla osób, którym bardzo trudno jest ograniczyć podaż kalorii, a chciałyby schudnąć.
6. Lepsze efekty podczas redukcji masy ciała
Osoby, które się odchudzają, czyli stosują także deficyt energetyczny w swojej diecie, a przy tym spożywają posiłki o niskim IG, hamują spadek spoczynkowej przemiany materii w porównaniu do osób spożywających taką samą wartość kcal ale o wysokim indeksie glikemicznym, a także zaobserwowano u nich wyższe spadki samej tkanki tłuszczowej.
Z mojej praktyki
Wielu moich pacjentów zarówno z cukrzycą, insulinoopornością jak i zupełnie zdrowych zauważa, że od kiedy nauczyli się komponować posiłki tak aby miały one niski indeks glikemiczny, zmniejsza się im tzw. słodyczowy apetyt, a także nadmierna senność. Taka ospałość jest często naprawdę dużym problemem, a nawet i ryzykiem np. u osób, które wiele godzin dziennie prowadzą samochód.
Wiele osób dzięki takiemu stylu żywienia zauważa także wyższy poziom koncentracji i zmniejszenie się tzw. mgły mózgowej. Dlatego uważam, że wiele zmian żywieniowych ma naprawdę wymierny wpływ na jakość naszego życia.
Trochę więcej o indeksie glikemicznym przeczytasz w innych moich artykułach np. TUTAJ lub TUTAJ
Zapraszam także do zadawania pytań, na które sukcesywnie będę odpowiadać dietetyk@aleksandrabak.pl lub na konsultację.