Owoce w cukrzycy i insulinooporności. Czy diabetyk może jeść banany i arbuza?

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę lub insulinooporność to za pewne nie raz słyszałaś/ słyszałeś o tym aby ograniczać lub nawet eliminować cukry proste, prawda?
Owszem to prawidłowe zalecenie, zgodne z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego ale… chodzi tu przede wszystkim o cukry proste pochodzące ze słodyczy, słodkich napojów czy przetworów owocowych.
Owoce to nie tylko cukier prosty. Są także źródłem:
- błonnika, którego podaż w cukrzycy i insulinooporności powinna być zwiększona
- witamin
- składników mineralnych
- antyoksydantów
Dlatego nie warto z nich rezygnować. Warto natomiast nauczyć się jadać je nieco inaczej.
Jak i jakie owoce jeść w cukrzycy i insulinooporności?
Najważniejsze zasady dotyczące ich spożycia to:
- Nie jadaj ich pojedynczo, bez innych produktów
- Łącz je z produktami, które są źródłem białka i tłuszczu np. z jogurtem i orzechami
- Jeśli lubisz zjeść owoc jako deser to nie czekaj pół godziny czy godziny od obiadu (tak robi wiele osób) tylko zjedz je od razu po skończonym obiedzie.
- Jeśli owoce są składnikiem jakiegoś posiłku np. sałatki, zjedz najpierw kilka kęsów surowych warzyw, następnie produktu białkowo-tłuszczowego, a dopiero później nabierz na widelec owoce
Tych kilka zasad sprawi, że glukoza w Twojej krwi będzie uwalniała się wolniej i stabilniej, a Ty będziesz mogła/mógł cieszyć się nie tylko z lepszych poposiłkowych cukrów ale i unikniesz nieprzyjemnego uczucia ospałości po posiłku (gdyby glukoza wydzieliła się gwałtowniej, gwałtowniej by także spadła, a to równa się senność)
Które owoce wybierać?
Przede wszystkim:
- Świeże, nieprzetworzone na sok, dżem
- w umiarkowanej porcji (1 szt dużego owocu, 2 szt małego, miseczka drobnych owoców, 2 plastry owoców bardzo dużych takich jak ananas, arbuz, melon, jest dobrym uproszczonym zaleceniem)
- średnio dojrzałe (dojrzały banan ma IG 62, a zielony 30)
Te 5 owoców ma indeks glikemiczny najniższy:
- wiśnie – 22
- śliwki – 24
- granat – 25
- maliny – 32
- morele – 34
Te 5 owoców mają najwyższy IG:
- arbuz – 72
- melon – 70
- ananas – 66
- dojrzały banan – 62
- mango – 60
Pamiętaj, że indeks glikemiczny odnosi się do porcji zawierającej 50g węglowodanów przyswajalnych a nie do porcji, którą spożywasz. Poza tym to jest IG PRODUKTU, a nie całego POSIŁKU.
Zatem kiedy zjesz np.
Jogurt (200g) z migdałami (20g)i i arbuzem (150g) taki posiłek będzie miał IG ok 51
Jedną porcję z 10-ciu ciasta, w którym są 2 banany to IG będzie ok 40
Pudding chia na skyrze z dodatkiem ½ mango – IG ok 26
Mam nadzieję, że przekonałam Cię do tego by nie rezygnować z owoców, a jedynie skorygować sposób ich jedzenia.
W razie wątpliwości zachęcam także do zadawania pytań, na które będę sukcesywnie odpowiadać dietetyk@aleksandrabak.pl lub na konsultacje.