Wapń – czy tylko dla zdrowych kości? Czym grozi jego niedobór?

Wapń – czy tylko dla zdrowych kości? Czym grozi jego niedobór?

Każdy wie, że wapń jest podstawowym budulcem naszych zębów i kości. Na tym jednak jego rola się nie kończy.

Poznaj inne funkcje wapnia w naszym organizmie:

  • Bierze udział w przewodnictwie bodźców nerwowych
  • Niezbędny do kurczliwości mięśni
  • Aktywuje niektóre enzymy
  • Uczestniczy w krzepnięciu krwi
  • Uczestniczy w regulacji hormonalnej
  • Niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego
  • Pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi
  • ważny w profilaktyce otyłości, cukrzycy, a także niektórych chorób nowotworowych m.in. sutka, prostaty i jelita grubego.

Jak dostarczyć odpowiednią ilość wapnia?

Badania pokazują, że Polacy pokrywają jednie 60% zapotrzebowania na wapń. Dlatego warto zwrócić uwagę na poniższe produkty, które są jego dobrym źródłem

  • Produkty mleczne
  • Konserwy rybne (spożywane wraz z ościami)
  • Produkty roślinne takie jak: jarmuż, natka pietruszki, szpinak, suche nasiona fasoli
  • Woda wysoko zmineralizowana o wysokiej zawartości wapnia

Warto także wiedzieć, że wapń jest szczególnie dobrze przyswajalny z produktów mlecznych dzięki obecności w niech laktozy oraz fosfolipidów natomiast zdecydowanie gorzej przyswaja się z produktów roślinnych. Odpowiedzialny za utrudnione wchłanianie jest kwas fitynowy i szczawiowy, oraz błonnik nierozpuszczalny. Poprawia wchłanialność także witamina D oraz niektóre aminokwasy.

Czy zatem zalecana jest suplementacja?

Po ewentualną suplementację należy sięgać z rozwagą i najlepiej po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ zbyt wysoka podaż wapnia z suplementacji (szacuje się powyżej 3-4g/dobę) może spowodować:

  • zaburzenia wchłaniania innych składników mineralnych, np. żelaza, cynku i magnezu,
  • choroby nerek,
  • zwapnienie naczyń,
  • zaburzenia funkcjonowania różnych układów w organizmie,
  • zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • raka prostaty

Z mojej praktyki:

Wywiad żywieniowy, który przeprowadzam z moimi pacjentami pozwala mi oszacować czy dana osoba dostarcza odpowiednią ilość wapnia ze swoją dotychczasową dietą, a także czy skorygowanie żywienia umożliwi realizację zapotrzebowania na ten składnik. Jeśli uznaję, że nie będzie to możliwe wówczas dopiero rozpisuję suplementację wskazując dawkę i rodzaj suplementu diety najlepszy moim zdaniem dla danego pacjenta.

Czym grozi niedobór wapnia?

Konsekwencjami niedoboru wapnia mogą być:

  • Krzywica u dzieci
  • Osteomalacja i zwiększone ryzyko osteoporozy u dorosłych
  • Zwiększona pobudliwość
  • Tężyczka
  • Zaburzenia neurologiczne
  • Wzrost ciśnienia tętniczego krwi

W razie wątpliwości zapraszam do zadawania pytań dietetyk@aleksandrabak.pl, na które będę sukcesywnie odpowiadać lub na konsultację. 

Aleksandra Bąk, dietetyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *